Karantén idején

Most ötödik hetében tart a járvány miatti veszélyhelyzet, és három hete csak indokolt esetben szabad kimenni a lakásból. Ezen belül a 65 éven felülieket külön kérték, hogy lehetőleg ne menjenek sehova, vásárláshoz és ügyeik intézéséhez kérjenek segítséget. Ezt a családok és az önkormányzatok általában megoldják, mégis sok idős ember van az utcán.

Ez a cikk arról szól, hogy mi ennek a magyarázata. Az itt leírtak nem csak jelen helyzetben fontosak. Amikor majd helyreáll a szokásos élet rend, akkor is nagyon kell rá figyelni. Arra kell figyelni, hogy az idős emberek – többségük magányosan él – szinte minden kapcsolata a gyakori találkozás valamelyik szolgáltatóval, eladóval, orvossal.  Ennek hiánya katasztrófához vezethet.

“Karantén idején” bővebben

Hajdúsági farsang

Az MSZP Nyugdíjas tagozatának Hajdú Bihar megyei szervezete vidám farsangi bállal egybekötött évindító rendezvényt tartott Ebesen.
Az eseményt a Debreceni szervezet rendezte, de a megyében működő többi tagozat is részt vett rajta. Így aztán több mint százan hallgatták Villám József, a tagozat országos elnökének megnyitóját. A névnapjukat ünneplő Juliannák és Zsuzsannák mellett a farsangi jelmezbe öltözötteket is köszöntötték.
Egy finom ebéd elfogyasztása után, melyhez természetesen farsangi fánk is dukált, vidám táncos mulatság következett, melyen meghívott énekesek is felléptek. A felszabadultan és vidáman szórakozó tagjainkat látva, biztosítva van az év munkáinak az eredményes elvégzése, amellett, hogy az egymásra figyelés és egymás segítése a legfőbb feladat.

“Hajdúsági farsang” bővebben

Az új évhez

Ez persze nem rólunk szól, csak úgy olvasgatjuk 🙂

Janikovszky Éva:

Helyzetgyakorlatok kezdő öregeknek

A kérdés az: hogyan vegyük észre, hogy öregszünk?     Mert azt ne higgyük már, hogy valaki majd szól – Nem, sajnos, senki sem szól, pedig mindenki látja, észleli – de ránk hagyja a felismerést.

Legföljebb nénizni vagy mamikázni kezd. “Az új évhez” bővebben

Egyre több magyar nyugdíjas él nyomorban, a szegénységi küszöb alatt

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kiadványa szerint ugyanis tovább emelkedett a nyugdíjasok körében a relatív jövedelmi szegények aránya.

2018-ban 11 százalékos volt az előző évi 10 százalék után. 2010-hez mérten már több mint a duplájára emelkedett a mutató, akkor még csak 4,6 százalék volt.

“Egyre több magyar nyugdíjas él nyomorban, a szegénységi küszöb alatt” bővebben

A hajdúságiak évzárója

A MSZP Nyugdíjas tagozatának Hajdú Bihar megyei szervezete évzáró rendezvényt tartott a debreceni tagozat szervezésében.
A rendezvényen több mint százan vettek részt a többi tagozat és a városi nyugdíjas szervezeteiből. Vendégünk volt Villám József országos elnök, valamint Madarasi István a MSZP debreceni elnöke, akik köszöntötték a résztvevőket. A rendezvény egy színvonalas műsorral kezdődött, amit ebéd követett, majd utána zene és tánc az este órákig. Öröm volt látni, hogy a sok idős ember milyen jól érzi magát. Mindez köszönhető a rendezvény szervezőinek Biriné Zsókának, Czirjákné Piroskának és Váradiné Erzsikének,
akik a debreceni nyugdíjas tagozat valamint a nőtagozat vezetői.
Lejegyezte Kiss Gábor a tagozat megyei vezetője.