A miniszterelnök válasza

A Nyugdíjas Parlament határozatában előírta, hogy az egyesület tájékoztassa a hozott határozatáról a köztársasági elnököt, miniszterelnököt, parlamenti frakciókat, médiát. Ebben kértük a vegyes indexálást és idősügyekben érdemi egyeztető fórumot.

A köztársasági elnök hivatala udvariasan elhárította a kérést, nincs ebben feladata a köztársasági elnöknek (bizonyára nem figyeltek a törvény kezdeményezési jogra, a törvények visszaküldésére, alkotmánybírósághoz küldésére).

Most a miniszterelnöki hivatal válaszolt – itt olvasható – delegálta a témát az EMMI államtitkárához, Novák Katalinhoz. Meglátjuk, mi lesz.

Nyugdíjbombákról szóló hír

Több mint két éve lépett életbe az a törvény, amely szerint a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. A Pénzcentrum.hu utánanézett, vajon beindult-e a korábban jósolt percunami, több idős követeli-e a fiatalabb rokonoktól a tartásdíjat, mint korábban. Az egyik szakember szerint ez csak idő kérdése, ahogy fogalmazott: a fejünk felett lebeg Damoklész kardja.

Nyugdíjbomba a napi.hu alapján

Határozat

Az Országos Nyugdíjas Parlament III. ülése két alapvető célt tűzött ki:

  • a nyugdíjemelésnél a vegyes indexálásra visszatérés,
  • a Kormány és az idősek önszerveződéseinek legjelentősebb, országos hatáskörű képviselőivel jöjjön létre egy rendszeresen és
    kiszámíthatóan működő, nyilvános egyeztető, konzultációs intézmény.

határozat

Nyugdíjasok Országos Parlamentje 

országos parlament 20190208

Az egész országból érkezett küldöttek hosszú vita után kiválasztották a két legfontosabb követelést. Az egyik: követeljük a kormánytól a nyugdíjemelés módját átalakítani a bérnövekedést is figyelembe vevő vegyes indexálásra. A másik: követeljük a kormánytól, hogy hozzon létre a kormány és az idősek országos önszerveződéseinek képviselőivel egy rendszeres, kiszámítható, nyilvános egyeztető és konzultációs intézményt.

A szociális jogok 20 alapelvéről

A szociális jogok európai pillérének 20 alapelve _ Európai Bizottság

A teljes dokumentumot 2017. novemberben fogadták el az Európai Unió országainak kormányfői Göteborgban tartott megbeszélésükön. Ebből az időseket közvetlenül érintő 4 pont szövege olvasható itt, a teljes szöveg az esélyegyenlőség és hozzáférés a munkaerőpiachoz, a méltányos munkafeltételek és a szociális védelem és társadalmi befogadás témakörben mellékelten olvasható.

  1. Időskori jövedelem és öregségi nyugdíjak

A nyugdíjba vonult munkavállalók és önálló vállalkozók jogosultak olyan nyugellátásban részesülni, mely az általuk befizetett járulékokkal arányos, és amely megfelelő jövedelmet biztosít a számukra. A nők és a férfiak számára egyenlő esélyeket kell biztosítani a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy időskorában méltósággal éljen, és ehhez elegendő anyagiakkal rendelkezzen.

  1. Egészségügyi ellátás

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy kellő időben nyújtott és megfizethető – megelőzési, illetve gyógyítási célú – egészségügyi ellátásban részesüljön.

  1. Tartós ápolás-gondozás

Mindenkinek joga van megfizethető, hosszú távú, minőségi ápolási-gondozási szolgáltatásokat igénybe venni, különös tekintettel az otthoni ápolásra és a közösségi alapú szolgáltatásokra.

  1. Az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés

Mindenkinek joga van jó minőségű alapszolgáltatásokat igénybe venni, ideértve a vízellátást, a szennyvízelvezetést, az energiaellátást, valamint a közlekedési, a pénzügyi és a digitális távközlési szolgáltatásokat. Gondoskodni kell a rászorulók támogatásáról, hogy igénybe tudják venni ezeket a szolgáltatásokat.