Nyugdíjas érdekvédők: nem kérünk a kínai vakcinából!

Az Európai Gyógyszerügynökségben hisz a szervezet.
(Photo by Frederic J. BROWN / AFP)

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot szabad használni, melyet:

  • az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott
  • melyben a magyar emberek megbíznak
  • és a későbbiekben az unión belüli szabad mozgást biztosítja.

A szervezet közleményben kifogásolja, hogy a kormány állítása szerint a rendvédelmisek és a sportolók is beelőzhetik a nyugdíjasokat, „mindeközben az időseket azzal riogatják, hogy ők majd megkapják azt a kínai vakcinát, amivel Kínában jelenleg csak 59 éves korig oltanak”.

Úgy vélik, az Európai Unió a világ vélhetően legjobb koronavírus elleni vakcináira szerződött le, melyekkel fél év alatt elérhető a szükséges minimális átoltottság.

Kitértek arra is, a hogy járványkezelésnek a gyorsaság mellett a kockázatminimalizáláson és hatékony oltási rendszeren kell alapulnia.

Elfogadhatatlan, hogy bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek tanúbizonysága szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni a kormány az idős generációt. Külön riasztó, hogy olyan vakcinát szándékoznak alkalmazni, amelyek elölt vagy legyengített vírust tartalmaznak, hiszen ez az oltási szövődmény kockázatát és a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti egy már eredendően veszélyeztetettebb korcsoportnál, azaz az időseknél.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint minden embernek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy eldönthesse, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott valamelyik vakcinával, vagy a magyar hatóságok által ideiglenesen engedélyezett egyéb vakcinával kívánja beoltatni magát:

„Követeljük, hogy az oltási csoportok közti továbbhaladásra az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákkal történő oltás kapcsán csak akkor kerüljön sor, ha a megelőző csoportokból mindenki – aki erre vonatkozó igényét jelezte – megkapta az általa kiválasztott vakcinát. A magyar hatóságok által esetleg ideiglenesen engedélyezett oltás visszautasítása miatt senki nem kerülhet az előre meghatározott oltási terv vonatkozó csoportja tagjainál hátrányosabb helyzetbe.”

A Kormány újra a nyugdíjasokon spórol!

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa közleményt adott ki az ismételten alátervezett nyugdíjemelés miatt. Összefoglalták a javaslataikat is.

KÖZLEMÉNY

 A Kormány újra a nyugdíjasokon spórol!

A Kormány 2010 után a vegyes, a keresetek növekedésével is számoló indexálás helyett az inflációt követő nyugdíjemelést alkalmazza. Ezzel 2015 óta minden évben jelentős – összességében több 100 milliárd forint! – forrást vett el a nyugdíjasoktól. 2016-ban a vegyes indexálás szerinti 4,2 %-os emeléssel szemben az infláció szerinti emelés 1,6 %; 2017-ben 7,6% helyett csak 2,4 %; 2018-ban 7,1% helyett csak 3,0%; 2019-ben 7,4 % helyett csak 3,4% emelés volt. Ebben az időszakban – a miniszterelnök szavaival élve – dübörgött a gazdaság, a vegyes indexálás forrása megteremtődött, ebből azonban semmi nem jutott a nyugdíjasoknak, mert a kormány szerint fontosabb célokra fordították: pl. a versenysport (foci, tenisz, kézilabda, motoGP pálya stb.) támogatására, további stadionokra, a miniszterelnöki rezidencia luxusára. Közben 2020-ban, a járvány okozta nehéz helyzetben a nyugdíjas szervezetekhez ömlöttek a kérdések, hogy a kormány miért nem nyújt egyszeri megélhetési támogatást, legalább a létminimum alatt élő idősek számára.

A teljes szöveg – végén a javaslatokkal – itt olvasható:  “A Kormány újra a nyugdíjasokon spórol!” bővebben

Nyugdíjemelést, másként!

A jelenlegi kormány újra a nyugdíjasokon spórol!

A FIDESZ már a 3. kormányzati ciklusban az inflációt követő nyugdíjemelésével – a vegyes indexálás helyett -, komoly forrásokat vett el a nyugdíjasoktól.

2021.01.01.-től a kormány 3%-os nyugdíjemelésről döntött, miközben a 2021-es esztendőre várható infláció ezt minden mértékadó szakmai vélemény szerint jelentősen meg fogja haladni.

Az MNB 2020 őszi előrejelzése 3,5-3,6%-os mértékű pénzromlást jelzett, jelenleg más becslések már 4% körüli értékekkel is számolnak és akkor még nem is beszéltünk a „nyugdíjas kosár” számbavételéről.

Az idejében nem biztosított és nem megfelelő mértékű nyugdíjemelések, és azok részleges későbbi pótlása egyrészt a nyugdíjasok részéről történő előfinanszírozást, a költségvetés hitelezését jelenti, másrészt pedig sajnálatos módon a menetközben elhunytakat már nem fogja kárpótolni!

Ez az eljárás cinikus, embertelen és méltánytalan!

 Az MSZP Nyugdíjas Tagozatának vezetőiként, azt javasoljuk a kormánynak, hogy haladéktalanul korrigálják a költségvetésben a 2021-re várható infláció mértékét az MNB 2021-re szóló előrejelzése szerint minimum 3,6%.-ra. Ezen túl, mivel a nyugdíjasok fogyasztásának inflációs rátája a gyakorlati tapasztalatok alapján magasabb, mint az általános fogyasztói árindex, ezért a nyugdíjak éves emelése a korrigálást követő tervezett infláció +1%-os mértékű, azaz 4,6%-os legyen.

Meg kívánjuk jegyezni, hogy ha az autópályadíjak emelése 3,9%-ban, az egészségügyi hozzájárulás 3,8%-ban került meghatározásra a várható infláció miatt központilag, akkor a nyugdíjak emelésénél is az lenne a korrekt, ha nem 3 %-al számolna a Kormány

               Gúr Nándor                                                 Villám József

MSZP Nyugdíjas Tagozat                     MSZP Nyugdíjas Tagozat                                      Elnöke                                                               Tiszteletbeli elnöke