Egyre több magyar nyugdíjas él nyomorban, a szegénységi küszöb alatt

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kiadványa szerint ugyanis tovább emelkedett a nyugdíjasok körében a relatív jövedelmi szegények aránya.

2018-ban 11 százalékos volt az előző évi 10 százalék után. 2010-hez mérten már több mint a duplájára emelkedett a mutató, akkor még csak 4,6 százalék volt.

 

A statisztika szerint egyre többen élnek a szegénységi küszöbként meghatározott jövedelemből, vagyis egyre több a szegény nyugdíjas, írja az mfor.hu.

Egyre szélesebbre nyílik az olló az idősek ellátása és a bérek között. Ennek következménye az a 2014 óta megfigyelhető és egyre nagyobb fokozatra kapcsoló trend, ami a nyugdíjasok életszínvonalának folyamatos romlására világít rá.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kiadványa szerint ugyanis

tovább emelkedett a nyugdíjasok körében a relatív jövedelmi szegények aránya.

2018-ban 11 százalékos volt az előző évi 10 százalék után. 2010-hez mérten már több mint a duplájára emelkedett a mutató, akkor még csak 4,6 százalék volt.

Relatív jövedelmi szegényeknek azokat nevezi a statisztika, akiknek jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt.

Ez tavaly havi 93 312 forintra jött ki a KSH szerint.

A cikkben azt is írják, hogy a lendületes béremelkedés felhúzza az átlagkeresetet, ugyanakkor az abszolútértéken vett szegénységi küszöb is egyre feljebb kerül. A növekedés mértéke pedig a béremelkedések miatt bőven nagyobb ütemű, mint a nyugdíjak emelkedéséé.

2017-hez képest a szegénységi küszöb értéke 11,3 százalékkal került feljebb, miközben a nyugdíjak alig néhány százalékkal emelkedtek egy év alatt, ez pedig azt jelenti, hogy statisztikailag biztosan egyre inkább elszegényednek a nyugdíjasok.

A 11 százalékos jövedelmi szegénység azt jelenti, hogy

238 ezer nyugdíjas havi 93 312 forintnál kevesebb pénzből élt 2018-ban. Egy év alatt az érintettek száma közel 28 ezer fővel emelkedett.

A ténylegesen érintettek aránya azonban még ennél is magasabb lehet. Nemek alapján egyébként főként a nők vannak kitéve a jövedelmi szegénységnek.

Az ugyanakkor váratlan fordulat, hogy tavaly megugrott a nyugdíjak jelentősége az időskori szegénység csökkentésében, teszik hozzá.

http://dwurl.hu/cFdBkI