Nyugdíjemelést, másként!

A jelenlegi kormány újra a nyugdíjasokon spórol!

A FIDESZ már a 3. kormányzati ciklusban az inflációt követő nyugdíjemelésével – a vegyes indexálás helyett -, komoly forrásokat vett el a nyugdíjasoktól.

2021.01.01.-től a kormány 3%-os nyugdíjemelésről döntött, miközben a 2021-es esztendőre várható infláció ezt minden mértékadó szakmai vélemény szerint jelentősen meg fogja haladni.

Az MNB 2020 őszi előrejelzése 3,5-3,6%-os mértékű pénzromlást jelzett, jelenleg más becslések már 4% körüli értékekkel is számolnak és akkor még nem is beszéltünk a „nyugdíjas kosár” számbavételéről.

Az idejében nem biztosított és nem megfelelő mértékű nyugdíjemelések, és azok részleges későbbi pótlása egyrészt a nyugdíjasok részéről történő előfinanszírozást, a költségvetés hitelezését jelenti, másrészt pedig sajnálatos módon a menetközben elhunytakat már nem fogja kárpótolni!

Ez az eljárás cinikus, embertelen és méltánytalan!

Az MSZP Nyugdíjas Tagozatának vezetőiként, azt javasoljuk a kormánynak, hogy haladéktalanul korrigálják a költségvetésben a 2021-re várható infláció mértékét az MNB 2021-re szóló előrejelzése szerint minimum 3,6%.-ra. Ezen túl, mivel a nyugdíjasok fogyasztásának inflációs rátája a gyakorlati tapasztalatok alapján magasabb, mint az általános fogyasztói árindex, ezért a nyugdíjak éves emelése a korrigálást követő tervezett infláció +1%-os mértékű, azaz 4,6%-os legyen.

Meg kívánjuk jegyezni, hogy ha az autópályadíjak emelése 3,9%-ban, az egészségügyi hozzájárulás 3,8%-ban került meghatározásra a várható infláció miatt központilag, akkor a nyugdíjak emelésénél is az lenne a korrekt, ha nem 3 %-al számolna a Kormány

Gúr Nándor                                                 Villám József

MSZP Nyugdíjas Tagozat                     MSZP Nyugdíjas Tagozat                                      Elnöke                                                               Tiszteletbeli elnöke